Az osztrigához klasszikusan pezsgőt szoktak adni, nincs is ezzel gond, mert a jó osztriga és a jó száraz pezsgő pompás ízpár, de időnként lehet variálni, például sörrel.

A stoutok (angol eredetű, magas alkoholtartalmú, felsőerjesztésű, fekete sörök) egyik altípusa az osztrigás stout. Ha lehet hinni a Wikipédia idevágó oldalának, az osztrigás stout eredetileg nem volt más, mint a régen gyakori sörkorcsolyának számító osztriga mellé felszolgált stout, de ma már olyan is van belőle, ahol a sörbe közvetlenül osztrigákat főznek.

Advertisement

Magyarországon az ilyen, igazi osztrigákkal főzött osztrigás stoutokból az amerikai Flying Dog főzde pajzán áthallású Pearl Necklace sörét lehet könnyen beszerezni, nagyon finom egyébként, eleinte olyan, mint bármelyik jó stout, édeskés, kesernyés, nehéz, aztán, ahogy melegszik, és ahogy odafigyelünk, a korty végén megjelenik az osztriga mámorító tengeríze. Ezt az ízt lehet nagyon felerősíteni, ha eszünk hozzá még igazi osztrigákat is.

A módszer a következő: Szerzünk friss osztrigát, felnyitjuk, kis citrom, megesszük, aztán a falat után ráiszunk egy nagy korty osztrigás stoutot. Ha minden jól alakul, a tengeríz nagyot üt, utána meg lehet bosszankodni, hogy ez egy ilyen nyomorult, tengerpart nélküli ország, mint Dél-Szudán vagy Svájc.

Ráérős, szombati reggelinek kiváló. A Pearl Necklace háromharmincas üvegekben kapható, eszpresszócsészénként fogyasztva 6–8 osztrigát is végig lehet küldeni vele.

Advertisement

Beszerzés: osztrigát, ilyen szép nagyot, a budaörsi halpiacon lehet kapni, osztrigás stoutot pedig a Csak a jó sörben.