Osz√°ma bin L√°den lakhelyei sorban. El√©g j√≥ lenne. N√©gy orsz√°g (Sza√ļd-Ar√°bia, Pakiszt√°n, Szud√°n, Afganiszt√°n), h√©t √°llom√°s, csupa kaland.

Dzsidda

A V√∂r√∂s-tenger Mos Eisley-ja, ahov√° Osz√°ma apja, Mohamed, cs√≥r√≥ jemeni bev√°ndorl√≥k√©nt √©rkezett, √©s ahonnan n√©gy √©vtizeddel k√©sŇĎbb saj√°t sug√°rhajt√°s√ļ rep√ľlŇĎg√©p√©n t√°vozott a hal√°lba. Itt fel is kell venni gyorsan az iszl√°m vall√°st, mert a k√∂vetkezŇĎ √°llom√°sra csak muszlimok mehetnek.

Mekka

Itt dolgozott fiatalon Osz√°ma a csal√°di v√°llalkoz√°sban, ami egyr√©szt a Dzsidda‚ÄďMekka-aut√≥p√°ly√°t is √©p√≠tette, m√°sr√©szt gigantikus amerikai luxuspl√°z√°t csin√°lt az √©vtizedek sor√°n a mekkai nagymecsetbŇĎl.

Pesavar

A pakiszt√°ni hat√°rv√°ros volt Osz√°ma sz√©khelye civilszervezetes √©veiben, innen t√°mogatta az afg√°nok szovjetellenes dzsih√°dj√°t, √©s szervezte az arab √∂nk√©nteseket √©s harcosokat. Itteni √©vei v√©g√©n vette √°t annak a szervezetnek a vezet√©s√©t, amibŇĎl azt√°n az al-K√°ida lett.

Advertisement

Kart√ļm

R√∂vid, de ann√°l fontosabb intermezzo ut√°n Osz√°ma sz√°mŇĪzet√©sbe ker√ľlt Szud√°nba, ahol p√°r √©vvel kor√°bban iszl√°mist√°k vett√©k √°t a hatalmat. N√©h√°ny √©vig √©lt itt. Fakultat√≠v aut√≥s kir√°ndul√°s a Kart√ļmot Port Szud√°nnal √∂sszek√∂tŇĎ √ļton, melyet Osz√°ma √©p√≠ttetett.

Dzsal√°l√°b√°d

Az afrikai kiruccan√°s ut√°n vissza √Āzsi√°ba. Ide k√∂lt√∂z√∂tt, miut√°n amerikai nyom√°sra kir√ļgt√°k Szud√°nb√≥l ‚Äď m√©g a kenyai √©s tanz√°niai k√∂vets√©gek elleni t√°mad√°sok elŇĎtt ‚Äď, ha j√≥l eml√©kszem, Abdulraszul Sz√°jj√°f (de lehet, hogy rosszul, √©s Dzs√°l√°ludd√≠n H√°kk√°ni) megh√≠v√°s√°ra. A Dzsal√°l√°b√°d f√∂l√∂tti hegyekben volt a t√°bora.

Advertisement

Kandah√°r

Dzsal√°l√°b√°d ut√°n Osz√°ma a t√°libok fŇĎv√°ros√°ban √©lt eg√©szen az amerikai inv√°zi√≥ig, nagy h√°za volt, vele √©ltek a feles√©gei √©s a gyerekei is, innen menek√ľlt 2001 december√©ben a Tora Bora-i erŇĎdrendszeren √°t Pakiszt√°nba.

Abbot√°b√°d

Ahol t√≠z √©vvel k√©sŇĎbb ebben a britek √°ltal √©p√≠tett magashegyi ny√°ri mened√©kv√°rosban √©rte a hal√°l. A v√°rosk√°t James Abbott brit t√ľz√©rbŇĎl lett tisztviselŇĎ nevezete el saj√°t mag√°r√≥l, t√°voz√°sakor elk√©pesztŇĎen rossz versben b√ļcs√ļzott. Osz√°ma is √≠rt verseket, azt nem tudom, hogy √≠rt-e abbott√°b√°di √©veirŇĎl. Sz√©p erdŇĎk vannak, nincs elviselhetetlen hŇĎs√©g, stb. Haza√ļt Iszl√°m√°b√°db√≥l.

Advertisement