Illustration for article titled Kitaláltam egy társasutat

Oszáma bin Láden lakhelyei sorban. Elég jó lenne. Négy ország (Szaúd-Arábia, Pakisztán, Szudán, Afganisztán), hét állomás, csupa kaland.

Dzsidda

A Vörös-tenger Mos Eisley-ja, ahová Oszáma apja, Mohamed, csóró jemeni bevándorlóként érkezett, és ahonnan négy évtizeddel később saját sugárhajtású repülőgépén távozott a halálba. Itt fel is kell venni gyorsan az iszlám vallást, mert a következő állomásra csak muszlimok mehetnek.

Advertisement

Mekka

Itt dolgozott fiatalon Oszáma a családi vállalkozásban, ami egyrészt a Dzsidda–Mekka-autópályát is építette, másrészt gigantikus amerikai luxusplázát csinált az évtizedek során a mekkai nagymecsetből.

Pesavar

A pakisztáni határváros volt Oszáma székhelye civilszervezetes éveiben, innen támogatta az afgánok szovjetellenes dzsihádját, és szervezte az arab önkénteseket és harcosokat. Itteni évei végén vette át annak a szervezetnek a vezetését, amiből aztán az al-Káida lett.

Advertisement

Kartúm

Rövid, de annál fontosabb intermezzo után Oszáma száműzetésbe került Szudánba, ahol pár évvel korábban iszlámisták vették át a hatalmat. Néhány évig élt itt. Fakultatív autós kirándulás a Kartúmot Port Szudánnal összekötő úton, melyet Oszáma építtetett.

Advertisement

Dzsalálábád

Az afrikai kiruccanás után vissza Ázsiába. Ide költözött, miután amerikai nyomásra kirúgták Szudánból – még a kenyai és tanzániai követségek elleni támadások előtt –, ha jól emlékszem, Abdulraszul Szájjáf (de lehet, hogy rosszul, és Dzsáláluddín Hákkáni) meghívására. A Dzsalálábád fölötti hegyekben volt a tábora.

Advertisement

Kandahár

Dzsalálábád után Oszáma a tálibok fővárosában élt egészen az amerikai invázióig, nagy háza volt, vele éltek a feleségei és a gyerekei is, innen menekült 2001 decemberében a Tora Bora-i erődrendszeren át Pakisztánba.

Advertisement

Abbotábád

Ahol tíz évvel később ebben a britek által épített magashegyi nyári menedékvárosban érte a halál. A városkát James Abbott brit tüzérből lett tisztviselő nevezete el saját magáról, távozásakor elképesztően rossz versben búcsúzott. Oszáma is írt verseket, azt nem tudom, hogy írt-e abbottábádi éveiről. Szép erdők vannak, nincs elviselhetetlen hőség, stb. Hazaút Iszlámábádból.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter