This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kitaláltam egy társasutat

Illustration for article titled Kitaláltam egy társasutat

Oszáma bin Láden lakhelyei sorban. Elég jó lenne. Négy ország (Szaúd-Arábia, Pakisztán, Szudán, Afganisztán), hét állomás, csupa kaland.

Advertisement

Dzsidda

A Vörös-tenger Mos Eisley-ja, ahová Oszáma apja, Mohamed, csóró jemeni bevándorlóként érkezett, és ahonnan négy évtizeddel később saját sugárhajtású repülőgépén távozott a halálba. Itt fel is kell venni gyorsan az iszlám vallást, mert a következő állomásra csak muszlimok mehetnek.

Advertisement

Mekka

Itt dolgozott fiatalon Oszáma a családi vállalkozásban, ami egyrészt a Dzsidda–Mekka-autópályát is építette, másrészt gigantikus amerikai luxusplázát csinált az évtizedek során a mekkai nagymecsetből.

Advertisement

Pesavar

A pakisztáni határváros volt Oszáma székhelye civilszervezetes éveiben, innen támogatta az afgánok szovjetellenes dzsihádját, és szervezte az arab önkénteseket és harcosokat. Itteni évei végén vette át annak a szervezetnek a vezetését, amiből aztán az al-Káida lett.

Advertisement

Kartúm

Rövid, de annál fontosabb intermezzo után Oszáma száműzetésbe került Szudánba, ahol pár évvel korábban iszlámisták vették át a hatalmat. Néhány évig élt itt. Fakultatív autós kirándulás a Kartúmot Port Szudánnal összekötő úton, melyet Oszáma építtetett.

Advertisement

Dzsalálábád

Az afrikai kiruccanás után vissza Ázsiába. Ide költözött, miután amerikai nyomásra kirúgták Szudánból – még a kenyai és tanzániai követségek elleni támadások előtt –, ha jól emlékszem, Abdulraszul Szájjáf (de lehet, hogy rosszul, és Dzsáláluddín Hákkáni) meghívására. A Dzsalálábád fölötti hegyekben volt a tábora.

Advertisement

Kandahár

Dzsalálábád után Oszáma a tálibok fővárosában élt egészen az amerikai invázióig, nagy háza volt, vele éltek a feleségei és a gyerekei is, innen menekült 2001 decemberében a Tora Bora-i erődrendszeren át Pakisztánba.

Advertisement

Abbotábád

Ahol tíz évvel később ebben a britek által épített magashegyi nyári menedékvárosban érte a halál. A városkát James Abbott brit tüzérből lett tisztviselő nevezete el saját magáról, távozásakor elképesztően rossz versben búcsúzott. Oszáma is írt verseket, azt nem tudom, hogy írt-e abbottábádi éveiről. Szép erdők vannak, nincs elviselhetetlen hőség, stb. Hazaút Iszlámábádból.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter