Az osztrig√°hoz klasszikusan pezsgŇĎt szoktak adni, nincs is ezzel gond, mert a j√≥ osztriga √©s a j√≥ sz√°raz pezsgŇĎ pomp√°s √≠zp√°r, de idŇĎnk√©nt lehet vari√°lni, p√©ld√°ul s√∂rrel.

A stoutok (angol eredetŇĪ, magas alkoholtartalm√ļ, felsŇĎerjeszt√©sŇĪ, fekete s√∂r√∂k) egyik alt√≠pusa az osztrig√°s stout. Ha lehet hinni a Wikip√©dia idev√°g√≥ oldal√°nak, az osztrig√°s stout eredetileg nem volt m√°s, mint a r√©gen gyakori s√∂rkorcsoly√°nak sz√°m√≠t√≥ osztriga mell√© felszolg√°lt stout, de ma m√°r olyan is van belŇĎle, ahol a s√∂rbe k√∂zvetlen√ľl osztrig√°kat fŇĎznek.

Magyarorsz√°gon az ilyen, igazi osztrig√°kkal fŇĎz√∂tt osztrig√°s stoutokb√≥l az amerikai Flying Dog fŇĎzde pajz√°n √°thall√°s√ļ Pearl Necklace s√∂r√©t lehet k√∂nnyen beszerezni, nagyon finom egy√©bk√©nt, eleinte olyan, mint b√°rmelyik j√≥ stout, √©desk√©s, keserny√©s, neh√©z, azt√°n, ahogy melegszik, √©s ahogy odafigyel√ľnk, a korty v√©g√©n megjelenik az osztriga m√°mor√≠t√≥ tenger√≠ze. Ezt az √≠zt lehet nagyon felerŇĎs√≠teni, ha esz√ľnk hozz√° m√©g igazi osztrig√°kat is.

A m√≥dszer a k√∂vetkezŇĎ: Szerz√ľnk friss osztrig√°t, felnyitjuk, kis citrom, megessz√ľk, azt√°n a falat ut√°n r√°iszunk egy nagy korty osztrig√°s stoutot. Ha minden j√≥l alakul, a tenger√≠z nagyot √ľt, ut√°na meg lehet bosszankodni, hogy ez egy ilyen nyomorult, tengerpart n√©lk√ľli orsz√°g, mint D√©l-Szud√°n vagy Sv√°jc.

R√°√©rŇĎs, szombati reggelinek kiv√°l√≥. A Pearl Necklace h√°romharmincas √ľvegekben kaphat√≥, eszpressz√≥cs√©sz√©nk√©nt fogyasztva 6‚Äď8 osztrig√°t is v√©gig lehet k√ľldeni vele.

Advertisement

Beszerzés: osztrigát, ilyen szép nagyot, a budaörsi halpiacon lehet kapni, osztrigás stoutot pedig a Csak a jó sörben.